! Du skal være logget ind for at bruge denne del af DGL !

Du kan logge ind og ud i bjælken foroven.

I tilfælde af, at du er logget ind, skyldes denne meddelelse, at du har prøvet at gå ind på sider, hvortil der kun er adgang for DGL-administratorer eller for DGL-brugere med andre rettigheder end dig selv. Eksempelvis har du ikke adgang til lovsamlingen, hvis du er logget ind med abonnentlogin, men kun til administrationsoplysninger vedrørende abonnementet under "Din side". Hvis du er logget ind med brugerlogin, har du adgang til lovsamlingen og DGL's øvrige indhold, men ikke til oplysninger om abonnementet (bortset fra dine egne brugeroplysninger).

Hvis du ikke har oprettet dig som bruger og/eller abonnent, kan du også se her, hvordan DGL bruges.

Såfremt du er oprettet, men alligevel har problemer, kan du få tilsendt dine brugeroplysninger.


 

Nyttig viden


Franz Kafka

Franz Kafka (3. juli 1883 - 3. juni 1924), tysksproget forfatter af jødisk familie blev født i Prag, dengang Bøhmens hovedstad lå i det østrig-ungarske dobbeltmonarki. Mens han studerede jura på universitetet i Prag, fik Kafka stilling som embedsmand og skrev i sin fritid.


Temaerne for hans værker var ensomhed, frustration og undertrykkelse af individet gennem anonyme kræfter. Kafkas stil var en blanding af realisme og fantasi iblandet ironisk humor, som ofte gav en mareridtsagtig, klaustrofobisk effekt i hans værker. I sin berømte novelle Forvandlingen (1915) vågnede helten op og opdagede, at han havde forandret sig til et enormt insekt, udstødt af sin familie og efterladt til at dø. I Processen (1925) gennemgår hovedpersonen en retssag, hvor han ikke kan få forbrydelsen oplyst. Det absurde retssystem kan ses som et billede på tilværelsens vilkårlighed og uigennemskuelighed.


Franz Kafka havde fra barndommen stor respekt, men også stor frygt for faderen, som på intet tidspunkt accepterede sønnens ønske om at blive forfatter, og derfor ikke gav den støtte, han havde behov for. Franz forlod først barndomshjemmet som 31 årig, hvor han flyttede til et lejet værelse.


I modstrid med Kafkas ønske blev hans upublicerede manuskripter offentliggjort efter hans død, af hans ven den østrigske forfatter Max Brod. Blandt disse værker var hans mest berømte romaner: Processen (1925), Slottet (1926) og Amerika (1927). Kafka døde af tuberkulose den 3. juni 1924 på et sanatorium i Kierling i nærheden af Wien.